tisdag 29 oktober 2013

Kvalsterbehandling

Har du gjort behandlingen mot varroakvalster på bina ännu? Annars är det snart dags att göra det med oxalsyra.

Olika ämnen fungerar olika bra på olika tider av säsongen och vid olika temperaturer. Oxalsyran bekämpar inte alls kvalster som finns i täckt yngel, därför ska den endast användas på yngelfria samhällen. Jag (Olof) har som tradition att göra behandlingen på Mårtensafton, men i år skjuter jag det framåt någon vecka på grund av värmen förra veckan. Man kan misstänka att värmen gett en viss yngelsättning, åtminstone i samhällen med unga drottningar.

Här i vår region finns kvalster i alla kupor och man är skyldig att behandla mot dem. Att glömma behandla ett år leder direkt till en okontrollerad kvalstertillväxt med följdsjukdomar och det medför stor risk att man förlorar samhället nästa säsong.

Man måste vara noga i doseringen av alla medel. I princip alla medel är giftiga både för kvalster och för bin, det gäller att hitta rätt nivå så att det biter tillräckligt på kvalstren men inte skadar bina nämnvärt. Oxalsyra är förmodligen inte det som är minst giftigt för bina, men vinner å andra sidan på att vara enkelt att ge en korrekt dos vilket är minst lika viktigt. Rätt använd och doserad fungerar den bra.

Vill du blanda själv, läs denna broschyr:
http://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/varroabekampning-med-ekologiska-metoder.html

Känner du dig osäker så hör av dig till någon av kontaktpersonerna eller till mig (olof_laurin@yahoo.com) så hjälper vi dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar