lördag 30 november 2013

Gemensamt inköp av kupmaterial

OBS! Nytt datum, tidigarelagt för att utnyttja rabatter.

Det är flera i föreningen som pratat om att göra ett gemensamt inköp av nya bikupor i cellplast. Det är framför allt två olika modeller som diskuterats, Bee-Box och Nacka.
Bee-Box http://www.biredskapsfabriken.se/se/lista.php?kid=8-124
Nacka http://www.lpsbiodling.se/sv/artiklar/kupor-och-tillbehor/nackakupan-ln/index.html

Båda modellerna finns i lågnormal och en massa andra format även om den första är beställningsvara i lågnormal. Exakta priser beror på hur mycket vi beställer och frakten, men gissningsvis runt 200 kr inkl. moms och frakt/del.

Bee-Box har några fördelar, sargkanterna är lite fasade för att inte glida isär, bottnen har en inbyggd flusterstängare så man slipper röveri vid arbete med bina. Den sticker inte heller ut utanför sargen så det är lättare att ställa kuporna bredvid varandra, både på kupbänken och under transport.

Nackas nätbotten är mycket väl beprövad. Nacka finns i helgjutet och delat. Det helgjutna passar bättre i 3/4 langstroth, det delade passar bättre till lågnormal (hållfasthet resp. transportkostnader).

Vidare finns det kanske intresse av att köpa in färdiga trådade ramar? Pris beror där också på mängd, men 11-13 kr inkl. moms men exkl. frakt. Det går bara 500-600 ramar/pall så ca 2 kr tillkommer i frakt.

Övrigt som behövs till nya kupor är vax (normalt 13-18 st lågnormal/kg) och spärrgaller.

Ramarna behöver beställas senast 20:e januari (INTE 1:e februari), Bee-Box likaså (medan Nacka kanske skulle kunna beställas senare).

Jag kan åta mig att sammanställa preliminära bokningar, sedan får vi se vad som är rimligt att beställa och vem som gör beställningen. Det skulle ju helst vara någon som bor i Eslöv. Skicka ett mail till olof_laurin@yahoo.com så svarar jag när jag lagt in din bokning. I mailet vill jag förutom ditt namn, e-post och telefonnummer ha:
Ramformat
Antal färdigtrådade ramar
Antal plastramar
Kuptyp
Antal lock
Antal bottnar
Antal sargar (för Nacka ange helgjutet eller delat)
Antal foderlådor
Antal spärrgaller
Mängd vax (i 5 kg intervaller)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar